My MSD
Animal Health

Kies uw diersoorten (min. 1)

Bordetella bronchiseptica

Bordetella bronchiseptica is een veelvoorkomende oorzaak van respiratoire problemen bij onze huisdieren.

Deze kiem is facultatief pathogeen en komt dus ook voor in de luchtwegen van gezonde dieren. Dit is dus een opportunistische ziekteverwekker, die vooral dieren ziek maakt waarvan de luchtwegen reeds werden beschadigd door een andere pathogeen, zoals het paraïnfluenzavirus.

Oorzaak en voorkomen

Bordetella bronchiseptica is een kleine, gram-negatieve cocco-bacil.

Het is een obligaat symbiotische kiem, maar is wel resistent aan allerlei omgevingsfactoren waardoor de bacterie een tijd buiten de gastheer kan overleven.

B. bronchiseptica komt vaak voor in de bovenste luchtwegen van gezonde dieren. Het is dus een facultatieve pathogeen. Het koloniseert hierbij in eerste instantie het trilharenepitheel.

Deze bacterie veroorzaakt voornamelijk problemen bij de hond, het varken (zie atrofische rhinitis), de cavia en het konijn.

Ziekteverloop

Het al dan niet verder doorbreken van B. bronchiseptica hangt af van verschillende factoren. Hierbij is vooral beschadiging van de luchtwegen van belang, onder andere door slechte luchtkwaliteit (irriterende gassen, stof, hoge luchtvochtigheid) of door andere pathogenen (paraïnfluenzavirus).

Symptomen

Een infectie met B. bronchiseptica wordt gekarakteriseerd door een harde, droge hoest. Daarnaast kan ook neus- en tranenvloei of algemene ziekte voorkomen. Meer hierover kunt u lezen op de pagina over infectieuze tracheobronchitis.

Diagnose

Om te weten of B. bronchiseptica aan de basis van de ziekte ligt, kan worden geprobeerd staalname te doen en deze kiem in cultuur te brengen.

Aangezien Bordetella bronchiseptica echter een facultatief pathogeen organisme is, is het niet relevant om hiervoor een neusswab te nemen. De kiem is daar immers heel vaak aanwezig, ook bij gezonde dieren. Er moet dus staalname gebeuren uit de diepere luchtwegen.

Behandeling en controle

Voor de behandeling van B. bronchiseptica kunnen antibiotica worden gebruikt. Hierbij mag niet voor cephalosporines gekozen worden, aangezien deze kiem hiertegen resistent is.