My MSD
Animal Health

Follow us:
Share:

Omdat uw kat, hond of konijn niet kan praten zoals u, is het niet altijd gemakkelijk zijn behoeftes en verwachtingen goed te begrijpen. Hoewel er geen twijfel bestaat dat het baasje zijn dier nog steeds het beste kent, is de dierenarts een vertrouwenspersoon die een cruciale begeleidende rol speelt. Zijn professionele inzicht van buitenaf laat hem toe dingen te zien die u zouden kunnen ontsnappen, of gedragingen die u misschien als onschuldig ziet beter te interpreteren. Opdat dit in goede omstandigheden gebeurt is een regelmatige opvolging op lange termijn cruciaal – niet enkel bij een duidelijk probleem. Dit zal de goede gezondheid van uw huisdier verzekeren. Op deze pagina vindt u antwoorden op verschillende vragen die diereneigenaars zich vaak stellen, plus handige tips en tricks!

Enkele diensten die de dierenarts aanbiedt

  • Regelmatige opvolging en consultatie
  • Spoeddienst
  • Check-up
  • Chirurgie
  • Voedingsadvies
  • Hospitalisatie
  • Diverse onderzoeken

FAQ

Ik heb sinds kort een huisdier, wat moet ik doen?

Het is zover: uw nieuwe metgezel is aangekomen, iedereen in huis is blij! Een van de eerste dingen die u moet doen, is nagaan of het in goede gezondheid verkeert! Maak daarvoor zo snel mogelijk een afspraak bij de dierenarts voor een check-up. Zeker in de eerste levensfase is een regelmatige opvolging van uw huisdier cruciaal om een gezonde groei te garanderen, en ook de bescherming tegen mogelijke ziektes en parasieten (zie sectie: het welzijn van mijn dier).

Mijn huisdier lijkt in goede gezondheid te zijn, moet ik dan toch naar de dierenarts gaan?

Absoluut! Een regelmatige opvolging is cruciaal om het welzijn van uw huisdier te verzekeren. Het wordt algemeen aangeraden om minstens een keer per jaar met uw gezel naar de dierenarts te gaan voor een volledige check-up. Wachten met een consultatie tot er zich een probleem voordoet, verhoogt bovendien sterk het risico op complicaties. Wees tot slot ook erg voorzichtig als u opzoekingen doet op internet. Neem geen risico in geval van twijfel en ga naar uw dierenarts, de enige volledig betrouwbare bron van informatie.

Is vaccinatie van uw huisdier verplicht?

Hoewel vaccinatie niet wettelijk verplicht is, is ze essentieel. Sommige vaccins zijn onontbeerlijk voor alle dieren, andere zijn afhankelijk van de levensomstandigheden en de omgeving. Nogmaals: uw dierenarts kan u hiermee helpen!

Hoe kan ik mijn bezoeken aan de dierenarts aangenamer maken voor mijn huisdier ?

Jammer genoeg bestaat er geen toverformule maar hangt dit steeds af van geval tot geval. Hier toch enkele tips:

  • Neem uw huisdier af en toe mee bij uw verplaatsingen per auto. Dit zal ervoor zorgen dat het deze minder met het bezoek aan de dierenarts associeert en niet elke keer verkrampt. Maak uw kat om dezelfde reden vertrouwd met haar kooi, bijvoorbeeld door deze in het salon te plaatsen.
  • Zorg ervoor dat uw huisdier geen grote hoeveelheden eet voor een bezoek aan de huisarts. Dit zal mogelijk braken ten gevolge van de stress voorkomen, onderweg of ter plaatse.
  • Geef uw gezel een snoepje als beloning aan het einde van elk bezoek, als de dierenarts het niet doet.

Ik vertrek binnenkort op vakantie, waarop moet ik letten voor mijn huisdier?

Als u met uw huisdier op vakantie vertrekt, let er dan op dat het de benodigde vaccins in functie van de bestemming heeft gekregen. Als uw huisdier thuisblijft hangt alles ervan af waar u uw gezel wilt achterlaten: als het thuisblijft is er geen probleem. Als u het in een dierenhotel laat daarentegen, vergeet dit dan niet aan uw dierenarts te melden. Hij kan dan de nodige maatregelen nemen met betrekking tot preventie en vaccinatie. Hetzelfde geldt als u uw gezel bij vrienden of familie met andere huisdieren laat.

In alle geval: wacht niet tot de avond voor uw vertrek om naar de dierenarts te gaan. In geval van problemen heeft u dan niet meer de tijd om te reageren!

Banner Pet Vet Picture
Les page d'Or
Vind een dierenarts in de buurt

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipisicing elit,sed do eiusmod tempor
incididunt ut labore et dolore