My MSD
Animal Health

Follow us:
Share:

Uw konijn goed verwelkomen

Like onze Facebook-pagina Brave en Hector voor tips om uw viervoeters gezond te houden!

Wanneer u zich een gezelschapsdier aanschaft, is het belangrijk rekening te houden met een aantal verantwoordelijkheden en verplichtingen.

U kan via deze link de site van de Vlaamse Overheid raadplegen die u een mooi overzicht verschaft van waar u zo al dient aan te denken. Hieronder volgen nog enkele dingen om aan te denken bij het verwelkomen van uw nieuwe viervoeter.

Welk konijn neem ik in huis?

Konijnen zijn leuke en boeiende dieren om te houden. Het is echter belangrijk om goed geïnformeerd te zijn omtrent de noden van konijnen vooraleer u er in huis haalt.

Eerst en vooral is het belangrijk om in het achterhoofd te houden dat konijnen sociale dieren zijn. In het wild leven konijn in grote sociale groepen en hebben dus behoefte aan het gezelschap van een soortgenoot. Daarom is het een goed idee om twee konijnen in huis te nemen. Het best kunt u geen twee konijnen van hetzelfde geslacht samenhouden, aangezien de kans dat ze dan vanaf de puberteit gaan vechten vrij reeël is.

Jong of volwassen konijn

Het leuke aan een jong dier in huis nemen is dat u het dier vaak nog allerlei dingen kunt leren. Konijnen zijn immers erg leergierig.

Zo kunt u jonge konijnen gewoonlijk zindelijk maken en zelfs trucjes aanleren. Daarnaast kunt u het vrij snel gewoon maken aan menselijk contact, waardoor de diertjes minder schuw worden. Let op, konijnen zijn wel geen knuffeldieren! Van nature zijn konijnen vluchtdieren en houden er niet van om te worden opgepakt.

Aan de andere kant weet u bij aanschaf van een jong konijn nog niet welk karakter het konijn op volwassen leeftijd zal hebben.

Als u overweegt om een volwassen dier in huis te nemen, is het een goed idee om eens een kijkje te nemen in een konijnenasiel-of opvang in de buurt. Het voordeel van het aankopen van een volwassen konijn is dat u niet meer voor verrassingen komt te staan wat het karakter betreft!

Konijnenrassen

Er zijn konijnenrassen in alle kleuren en maten. Naast het vanzelfsprekende verschil in voorkomen, hebben konijnen van een bepaald ras ook hun eigen karakter. Het ras waar u voor kiest kan ook een bepaalde verzorging met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld maar aan angorakonijnen met hun dikke vacht, die regelmatig geborsteld en geknipt moet worden. Als u op zoek bent naar een bepaald ras, dan kunt u het best bij een fokker terecht.

Voorbereiding op de komst van een konijn

De ideale huisvesting

Konijnen kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden. Indien u het dier wilt buiten houden, is het wel belangrijk dat u katten uit uw tuin kunt houden. In elk geval heeft het konijn behoefte aan 3 belangrijke zaken: een ruim hok, voldoende ruimte om te rennen en speelgoed of andere verrijking.

De minimum afmetingen voor een konijnenhok hangen in belangrijke mate af van de grootte van de konijnen. Beide konijnen moeten in elk geval comfortabel languit kunnen liggen, rechtop kunnen staan op de achterpoten, een aparte toilethoek en een nachthok hebben en tot slot moet nog voldoende loopruimte overblijven. Zelfs voor kleine konijnen komt dit neer op minstens 150cm x 60cm x 60cm. Bij een buitenhok moet erop worden gelet dat het hok beschermt tegen de wind (lees: van buitenaf winddicht is gemaakt) en dat er genoeg schaduw op valt. In het hok moet een absorberende bodembedekker aanwezig zijn zoals stro, en organische vulling in de toilethoek.

Naast een groot genoeg hok en voldoende ruimte om te rennen, hebben konijnen ook behoefte aan aanwezigheid van speelgoed of andere verrijking. Indien u opmerkt dat uw konijn graaft in de vloerbedekking of aan het meubilair knaagt, is dit een teken dat uw konijn nood heeft aan meer afleiding.

Een gebalanceerde voeding

Konijnen moeten dag en nacht beschikking tot vers hooi en / of vers gras. Dit is immers hun basisvoeding. Daarnaast is het ook belangrijk om dagelijks verschillende soorten groenvoer en groenten aan te bieden, zoals bijvoorbeeld sla, andijvie en wortels.

Korrels zijn in tegenstelling tot wat vaak wordt verondersteld niet noodzakelijk zolang het konijn een voldoende gebalanceerde voeding toegediend krijgt. Korrels dienen ook zeker niet als vervanging van een goede voeding van hooi en groenten.

Het kan verleiderlijk zijn om uw konijn te willen belonen, maar het is belangrijk dat een konijn niet veel tussendoortjes krijgt: het maagdarmstelsel van konijnen is gebouwd voor voedsel met heel veel structuur.

Huisgenoten van het konijn

Soortgenootjes

Konijnen zijn groepsdieren: houd ze dus nooit alleen!

Zoals eerder vermeld, kunt u het best een mannetjes- en een vrouwtjesdier samenhouden. Als u geen nestjes wilt, is het wel belangrijk om mannetjes van vrouwtjes te scheiden vanaf dat ze 3 maanden oud zijn. U kunt ze terug samenvoegen vanaf ongeveer een maand nadat ze werden gecastreerd (vanaf 5 maanden) of gesteriliseerd (6 maanden).

Bij het houden van twee mannetjes of twee vrouwtjes komen vaker problemen voor. Vaak beginnen ze vanaf ze enkele maanden oud zijn met elkaar te vechten, waardoor ze van elkaar gescheiden moeten worden.

Het ras van de konijnen die samen worden gehouden speelt geen rol. De leeftijd kan echter wel belangrijk zijn. Indien u voor jonge konijnen kiest, probeer dan twee konijntjes te vinden die ongeveer dezelfde leeftijd hebben. Indien de konijnen allebei al wat ouder zijn, wordt leeftijd minder belangrijk.

Indien u twee konijnen tot elkaar introduceert, doet u dit het best stap voor stap. Dit lukt terug het best met een gecastreerd mannetje en een gesteriliseerd vrouwtje. U kunt in eerste instantie uw konijn al meenemen naar de plaats waar u uw ander konijn plant te kopen, om op eerste zicht al een onderscheid te kunnen maken tussen konijnen waarmee het meer of minder klikt. Eens thuisgekomen, houdt u de twee konijnen best een tijdje in twee aparte kooien, op een plaats die uw eerste konijn zich nog niet heeft toegeëigend. Om de konijnen aan elkaars geur te doen wennen, wisselt u ze best dagelijks van kooi. U kunt de konijnen het best voor het eerst samenbrengen in lege, neutrale ruimte. Indien alles goed gaat, kunt u ze na een tijdje samen in de kooi beginnen plaatsen. Als ze daarentegen neigen te vechten, scheid ze dan steeds voordat ze beginnen te vechten en herhaal dagelijks de oefening.

Samenhouden met andere dieren

Dat konijnen en cavia’s altijd samen zouden kunnen gehouden worden is een veelvoorkomend misverstand. Dit is vaak geen goed idee aangezien er gedragsproblemen kunnen optreden omdat de dieren elkaar niet begrijpen. Ze hebben bovendien een andere voeding nodig. Cavia’s zijn – net zoals de mens – niet in staat om zelf vitamine C aan te maken, in tegenstelling tot het konijn.

Het samenhouden van uw konijnen met andere huisdieren, zoals honden en katten, valt vaak zeer goed mee. Soms moeten de huisdieren wel aan elkaar wennen of moeten getraind. Jachthonden en fretten zijn iets moeilijkere companions doordat ze het konijn neigen te zien als een prooi. In elk geval is het belangrijk dat u uw konijnen niet alleen laat met deze dieren en dat ze het konijnenhok niet binnen kunnen.

Banner Pet Vet Picture
Les page d'Or
Vind een dierenarts in de buurt

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipisicing elit,sed do eiusmod tempor
incididunt ut labore et dolore