My MSD
Animal Health

Follow us:
Share:

Vaccineerbare ziektes - RHD

RHD, ook wel VHS genoemd, is een zeer besmettelijke virusziekte bij konijnen met een snel en heel ernstig ziekteverloop. De meeste konijnen sterven plots aan de virus, zonder dat er voorafgaand aan de dood iets aan het dier te merken is.

Wat is RHD?

RHD, ook wel VHS genoemd, is een zeer besmettelijke virusziekte bij konijnen met een snel en heel ernstig ziekteverloop. De meeste konijnen sterven plots aan de virus, zonder dat er voorafgaand aan de dood iets aan het dier te merken is.

Van dit virus zijn twee types gekend. Het eerste type werd voor het eerst gezien in China tijdens de jaren ’80 en wordt daardoor soms “de Chinese ziekte” genoemd. Dit type is ondertussen al een hele tijd bijna wereldwijd in omloop en er wordt standaard tegen gevaccineerd.

In 2010 brak in Frankrijk een nieuwe variant uit van dit virus, die tegen eind 2015 ook in België is verspreid geraakt. Deze variant zorgde voor heel wat sterfte.

Tot op vandaag is er geen behandeling voorhanden om een konijn dat besmet is met RHD te genezen. Gelukkig kan intussen wel tegen beide types worden gevaccineerd.

Hoe kan mijn konijn RHD oplopen?

Een konijn kan met RHD worden besmet door contact via de mond, de neus en de oogslijmvliezen.

Dit kan gebeuren door direct contact tussen een besmet en een gevoelig konijn, waarbij het besmet konijn het virus uitscheidt via de urine, de stoelgang en het speeksel.

De overdracht kan echter ook gebeuren via indirect contact, zoals via voedsel, kledij of insecten (muggen, vlooien, ...). Het virus slaagt er immers in zeer goed in de omgeving overleven.

Hoe is RHD te herkennen?

Meestal is er aan konijnen met RHD weinig te zien. Eens een konijn is besmet, verspreidt het virus zich snel maar ongemerkt doorheen het lichaam. In de meeste gevallen sterft het konijn plotseling enkele dagen later. Het virus veroorzaakt inwendige bloedingen, dus vaak is bij het gestorven dier bloed te zien aan één of meerdere lichaamsopeningen.

In sommige gevallen zorgt het virus ook voor diverse ziektetekenen. Het konijn kan koorts krijgen, de eetlust verliezen, last krijgen van ademnood, neusuitvloei of zenuwverschijnselen vertonen. Soms verloopt het ziekteverloop iets trager en kan het konijn zelfs geelzucht ontwikkelen.

Hoe kan mijn dierenarts RHD vaststellen?

Als uw konijn niet werd gevaccineerd zal uw dierenarts bij plotselinge sterfte meestal onmiddellijk denken aan RHD-besmetting. Zeker indien het meerdere dieren betreft is de kans op RHD vrij groot. Wanneer bloederige uitvloei wordt gezien is RHD bijna zeker de boosdoener.

Om de diagnose met zekerheid te kunnen stellen, kan uw dierenarts ervoor kiezen om lijkschouwing te doen, staaltjes te bekijken onder de microscoop of een labo-test aan te vragen.

Kan RHD worden behandeld?

Tot op vandaag is er geen effectieve behandeling voorhanden om een konijn van RHD te genezen.

Dat onderstreept het belang van een goede preventie! Het is sterk aan te raden om uw konijnen te laten vaccineren tegen RHD1, RHD2 en myxomatose.

Daarnaast kan de kans op RHD worden verkleind door contact met wilde konijnen te vermijden en zelf de handen te reinigen na contact met andere konijnen.

Banner Pet Vet Picture
Les page d'Or
Vind een dierenarts in de buurt

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipisicing elit,sed do eiusmod tempor
incididunt ut labore et dolore