My MSD
Animal Health

Follow us:
Share:

Vaccineerbare ziektes - Parvovirus

Like onze Facebook-pagina Brave en Hector voor tips om uw viervoeters gezond te houden!

Parvovirus bij de hond in een notendop

Het parvovirus is een gevaarlijk en zeer besmettelijk virus. Honden van alle leeftijden kunnen het krijgen, maar vooral pups zijn kwetsbaar. Eens een hond is besmet, verspreidt die grote hoeveelheden virus, vooral via de ontlasting.

Bij besmetting met het virus voelt de hond zich heel ziek, krijgt koorts, gaat braken en krijgt last van waterige, vaak bloederige diarree. Daarnaast gaat de weerstand van een besmette hond er erg op achteruit, waardoor die gevoeliger wordt aan andere ziekteverwekkers.

Zelfs wanneer snel en goed wordt behandeld is het lang niet zeker dat de hond zal herstellen. Gelukkig zijn er vaccins voorhanden die een goede bescherming bieden tegen het virus.

Hoe kan mijn hond met het virus besmet raken?

De ziekte wordt vooral opgelopen door snuffelen of likken aan ontlasting van een besmette of net herstelde hond of als het parvovirus via voorwerpen (zoals schoenzolen en kledij) wordt meegenomen in huis.

Helaas is parvovirus een hardnekkig virus dat bestand is tegen veel schoonmaakmiddelen. Het kan tot een jaar in de omgeving overleven. Schoonmaken helpt wel, want zo wordt het virus verdund. Is er ergens parvo geconstateerd, houd dan je hond daar uit de buurt.

Alle niet-gevaccineerde honden lopen risico op parvovirose, maar ziekte en sterfte wordt het vaakst gezien bij pups.

Hoe kan ik parvovirus herkennen?

Enkele dagen na de besmetting met het virus wordt uw hond lusteloos, verliest zijn eetlust en slaapt veel. Daarnaast krijgt de hond ook koorts.

Ondertussen tast het virus de slijmvliezen in het maagdarmkanaal aan, met ernstige maagdarmproblemen tot gevolg. Kort na de eerste symptomen gaat de hond braken. Daarna ontstaat er erge diarree. Die is erg waterig en soms bloederig. De hond droogt uit en gaat snel achteruit.

U moet dus snel naar uw dierenarts als:

  • Uw hond lusteloos is, niet wil eten en niet is gevaccineerd tegen parvovirus
  • Uw hond braakt en u ziet bloed
  • Uw hond waterige of bloederige diarree heeft

Mijn hond heeft parvovirus. Wat nu?

Als u vermoedt dat uw hond parvovirus heeft opgelopen, moet u zich zo snel mogelijk naar de dierenarts spoeden. Neem steeds een staal van de ontlasting mee. De dierenarts stelt de diagnose van parvovirus op basis van de klachten van de hond, het klinisch onderzoek en de ontlasting.

De behandeling wordt onmiddellijk gestart. Aangezien er geen medicijn bestaat om van het virus af te raken, worden de symptomen zo goed mogelijk bestreden om de hond er bovenop te helpen. Via een infuus wordt vocht toegediend en er worden antibiotica gegeven zodat bacteriën de verzwakte hond nog zieker maken. De behandeling vindt plaats in quarantaine aangezien uw hond een bron van besmetting is voor zijn soortgenoten.  

Hoe kun je het voorkomen?

De beste manier om parvovirus aan te pakken is de ziekte te voorkomen. Daarom is het belangrijk om in de eerste plaats uw hond tijdig te laten vaccineren. Pups moeten op de leeftijd van 6, 9 en 12 weken worden gevaccineerd tegen parvo. Als ze 1 jaar zijn is een herhaling nodig. Daarna is het voldoende als deze vaccinatie om de 2 tot 3 jaar wordt gegeven. Het parvovirusvaccin wordt als een essentueel vaccin beschouwd en elk dier moet hiermee worden gevaccineerd.

Hoe dan ook heeft elke pup wel een korte periode waarin hij niet volledig is beschermd tegen parvovirus. Tijdens de eerste levensmaanden genieten pups immers bescherming door de immuniteit die ze van het moederdier meekregen. Het pas pas wanneer deze afweerstoffen weg zijn dat een pup zelf afweerstoffen zal aanmaken. Wanneer dit precies gebeurt verschilt echter van pup tot pup. Daarom wordt tijdens het eerste jaar meerdere keren voor parvovirus gevaccineerd. Het is dus belangrijk om uw pup weg te proberen houden van plaatsen waar zieke honden zijn (geweest).

Banner Pet Vet Picture
Les page d'Or
Vind een dierenarts in de buurt

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipisicing elit,sed do eiusmod tempor
incididunt ut labore et dolore