My MSD
Animal Health

Follow us:
Share:

Vaccineerbare ziektes - Infectieuze hondenhoest

Like onze Facebook-pagina Brave en Hector voor tips om uw viervoeters gezond te houden!

Besmettelijke hondenhoest, ook vaak kennelhoest genoemd, is een zeer besmettelijke aandoening van de keel en luchtpijp. Het is te vergelijken met een verkoudheid, die door verschillende ziekteverwekkers kan worden veroorzaakt. De belangrijkste verwekkers zijn de bacterie Bordetella bronchiseptica en het paraïnfluenzavirus. Daarnaast kunnen andere bacteriën en virussen de weg vrijmaken voor hondenhoest en de ziekte erger maken. Ook stress en verzwakking kunnen de hond vatbaarder maken voor hondenhoest.

Besmettelijk hondenhoest komt daardoor vaak voor waar veel honden met elkaar in contact komen (fokkerijen, pensions, tentoonstellingen). Maar pas op, uw hond kan deze ziekte oplopen tijdens heel normale activiteiten, zoals gaan wandelen (zie figuur 1).

Meest voorkomende locaties waar hondenhoest opgelopen kan worden

Figuur 1: Diagram van de meest voorkomende locaties waar uw hond de besmettelijke hondenhoest kan oplopen.

Hoe herken ik besmettelijke hondenhoest?

Gewoonlijk begint het met een zeer typische, droge hoest die klinkt alsof de hond iets in de keel heeft. Sommige honden hoesten zo lang door dat ze gaan kokhalzen, braken of slijmen opgeven. Het hoesten komt vaak voor na inspanning of opwinding en kan worden uitgelokt door de luchtpijp aan te raken. Vaak is er neus- of ooguitvloei. Af en toe voelen honden er zich echt ziek van. In dat geval krijgt de hond hoge koorts en ziet er duidelijk futloos uit.

Wat kan eraan gedaan worden?

Bij gezonde honden heeft de aandoening meestal een mild verloop en is het niet altijd nodig om antibiotica voor te schrijven. In deze gevallen geneest de hond vanzelf.

Pups, oudere honden of zieke dieren moeten wel worden behandeld met antibiotica om te voorkomen dat de hoest chronisch wordt of verwikkelingen zoals bronchitis en longontsteking geeft.

In deze gevallen is de behandeling immers vaak moeilijk en de genezing moeizaam. Daarom is het beter om te voorkomen dan te genezen! U kunt uw hond tegen besmettelijke hondenhoest beschermen door te vaccineren

Hoe kan besmettelijke hondenhoest voorkomen worden?

Besmettelijke hondenhoest wordt overgedragen via rechtstreeks contact (snuffelen aan elkaar), maar ook via een hoestendende besmette hond of via kleding en de handen. Laat je hond dus niet aan hoestende soortgenoten snuffelen en was best je handen als je andere honden hebt geaaid. In het volgende animatie-fimpje gemaakt door onze Nederlandse collega’s wordt de overdracht van besmettelijke hondenhoest mooi geïllustreerd.

De jaarlijkse vaccinatie beschermd honden tegen een aantal virussen die besmettelijke hondenhoest kunnen veroorzaken.

Er bestaan daarnaast vaccins die specifiek op besmettelijke hondenhoest gericht zijn. Op pensions is dit vaccin vaak verplicht. Als je hond veel met andere honden in contact komt is het verstandig je dierenarts naar deze vaccinatie te vragen.

Er zijn twee types hondenhoestvaccins. Een eerste type wordt geïnjecteerd en geeft slechts enkele maanden bescherming. Een neusdruppel variant zorgt voor antistoffen in neus en keel en beschermt voor 1 jaar. Uw dierenarts kan u hierover uitgebreid informeren.

Wanneer moet ik naar de dierenarts?

Raadpleeg altijd je dierenarts als uw hond hoest. Er zijn immers heel wat aandoeningen die gepaard gaan met hoesten, bijvoorbeeld hart- en longproblemen.

U kunt ook bij uw dierenarts terecht voor uitgebreid advies over de hondenhoestvaccins.

Banner Pet Vet Picture
Les page d'Or
Vind een dierenarts in de buurt

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipisicing elit,sed do eiusmod tempor
incididunt ut labore et dolore