My MSD
Animal Health

Follow us:
Share:

Vaccineerbare ziektes - Bordetella bronchiseptica

Like onze Facebook-pagina Brave en Hector voor tips om uw viervoeters gezond te houden!

 

Bordetella bronchiseptica is een bacterie die erg vaak ademhalingsproblemen veroorzaakt bij onze huisdieren. Ze veroorzaakt vooral ziekte bij de hond, het varken, de cavia en het konijn.

Deze kiem is echter ook heel vaak aanwezig in de neusholte van gezonde dieren. Van daaruit verspreidt ze zich naar de diepere luchtwegen, voornamelijk bij dieren waarvan de luchtwegen eerst door andere ziekteverwekkers werd beschadigd, zoals het paraïnfluenzavirus.

Beschadiging van de luchtwegen kan ook veroorzaakt worden door slechte luchtkwaliteit, zoals de aanwezigheid van irriterende gassen, stof en een hoge luchtvochtigheid. Dit kan vooral voorkomen op plaatsen waar veel honden worden samengehouden.

Dieren die ziek worden door deze bacterie krijgen gewoonlijk een harde, droge hoest. Daarnaast kan ook neus- of tranenvloei voorkomen. Hierover kunt u meer lezen op de pagina over besmettelijke hondenhoest.

Als uw hond deze symptomen vertoont, brengt u deze best zo snel mogelijk naar de dierenarts. Deze zal het nodige onderzoek doen om na te gaan wat precies het probleem is. Er zijn immers nog andere problemen die ook typisch hoest geven, zoals bijvoorbeeld hart- en longproblemen.

Banner Pet Vet Picture
Les page d'Or
Vind een dierenarts in de buurt

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipisicing elit,sed do eiusmod tempor
incididunt ut labore et dolore