My MSD
Animal Health

Follow us:
Share:

Parasieten - Wormen

Katten kunnen in onze streken heel wat parasieten oplopen. Hoeveel last de dieren daarvan ondervinden is zeer variabel. Vaak vertonen katten vrij weinig ziektetekenen, waardoor het probleem lang onder de radar kan blijven. Nochtans kunnen parasieten een belangrijk gezondheidsrisico inhouden voor uw kat.

Inwendige parasieten bij de kat

Katten kunnen in onze streken heel wat parasieten oplopen. Hoeveel last de dieren daarvan ondervinden is zeer variabel. Vaak vertonen katten vrij weinig ziektetekenen, waardoor het probleem lang onder de radar kan blijven. Nochtans kunnen parasieten een belangrijk gezondheidsrisico inhouden voor uw kat.

Naast de ziektetekenen die een rechtstreeks gevolg zijn van de wormen, kan een worminfectie ook van belang zijn bij de opbouw van de immuniteit van de kat. Een worminfectie kan immers de efficiëntie van vaccins aantasten. Daarom adviseren we om uw kat te laten ontwormen 2 weken vooraleer ze gevaccineerd worden.

Kittens en oudere katten hebben een groter risico op infectie. Andere risicogroepen zijn katten in een cattery en wilde katten.

Zoals eerder aangehaald kunt u uw kat van worminfecties sparen door eenvoudigweg regelmatig te laten ontwormen. Daarnaast kan het risico ook worden verkleind door uw kat een commerciële voeding aan te bieden. Als u toch beslist een stukje vlees aan uw kat te geven, zorgt u best dat dit gekookt is. Ten slotte zijn ook een propere omgeving en het regelmatig verversen van de kattenbak goeie maatregelen om wormen te voorkomen.

We hebben hierna een korte bespreking gemaakt van de belangrijkste parasieten bij de kat.

De kattenspoelworm

De kattenspoelworm behoort tot de rondwormen en is voor de kat de belangrijkste spoelworm van deze groep.

In het geval van lichte besmettingen is er aan de kat gewoonlijks niks bijzonders te zien. Bij zware besmettingen daarentegen kunnen katten hun eetlust verliezen en kittens kunnen er een kenmerkend wormbuikje door krijgen. Andere veelvoorkomende ziektetekenen van een infectie zijn dikker worden, verslechterde conditie, vertraagde groei, diarree en overgeven.

Alle leeftijden zijn gevoelig. Er is een grotere kans op besmetting in catteries en katten die buitenshuis komen. Ook het eten van rauw vlees of ingewanden en van wilde dieren (knaagdieren, reptielen, amfibieën) kan de kans vergroten. Een zestal weken nadat de spoelwormen werden opgenomen, begint de kat zelf ook eitjes uit te scheiden via de stoelgang.

De kattenspoelworm kan worden overgedragen van de poes op de kittens via de melk, via wormeitjes op de grond en door het eten van dieren die kattenspoelwormen hebben opgenomen (onder meer knaagdieren en regenwormen).

De hondenlintworm

Ondanks wat de naam doet vermoeden, is de hondenlintworm ook bij de kat de meest voorkomende lintworm. Infecties met deze lintwormen verlopen meestal symptoomloos.

Een kat wordt besmet met larven van de hondenlintworm door vlooien of luizen. Een kat loopt dus een groter risico bij een slechte controle van deze beestjes, als ze in catteries verblijven of zwerven. Drie weken na de besmetting begint de kat zogenaamde proglottiden (lintwormsegmenten die worden afgeworpen door de volwassen lintworm en die eieren bevatten) uit te scheiden met de stoelgang.

De diagnose van hondenlintworm wordt gesteld door de aanwezigheid van proglottiden of eieren in de stoelgang (deze zijn immers te onderscheiden van de proglottiden van andere lintwormen).

De behandeling gebeurt met een middel specifiek voor lintwormen.

Giardia

De twee voorgaande parasieten waren wormen. Giardia daarentegen is een ééncellige parasiet die heel vaak voorkomt bij onze huisdieren. Een groot deel van de katten die geïnfecteerd raken hebben amper klachten, maar in sommige gevallen kan deze parasiet zorgen voor hardnekkige, steeds terugkerende diarree. In dit besmet de kat zich steeds opnieuw door opname van de besmettelijke stadia van deze parasiet die zich in de leefomgeving van het dier bevinden.

Katten met een giardia-besmetting hebben vaak last van bleke, slijmerige diarree. Soms kan ook bloed in de stoelgang worden gezien.

De dierenarts kan giardia diagnosticeren door een stoelgangstaaltje te onderzoeken onder de microscoop. Het is bijgevolg handig als u dit probeert mee te nemen op dierenartsbezoek bij klachten.

Er zijn medicijnen beschikbaar die giardia bij uw kat kunnen verhelpen. Dit moet echter aan alle huisdieren van het huishouden worden toegediend.

Banner Pet Vet Picture
Les page d'Or
Vind een dierenarts in de buurt

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipisicing elit,sed do eiusmod tempor
incididunt ut labore et dolore