My MSD
Animal Health

Follow us:
Share:

Uw huisdier goed verwelkomen

Like onze Facebook-pagina Brave en Hector voor tips om uw viervoeters gezond te houden!

Wanneer u zich een gezelschapsdier aanschaft, is het belangrijk rekening te houden met een aantal verantwoordelijkheden en verplichtingen.

U kan via deze link de site van de Vlaamse Overheid raadplegen die u een mooi overzicht verschaft van waar u zo al dient aan te denken.

Hieronder volgen nog enkele dingen om aan te denken bij het verwelkomen van uw nieuwe viervoeter.

Voorbereiding op de komst van een kitten

Een kitten in huis halen

U heeft de sprong gewaagd, en het kitten dat u heeft uitgekozen zal binnenkort bij u thuis aankomen – idealiter op een leeftijd van minstens 2 maand. In eerste instantie kan het diertje wat verloren lopen in z’n nieuwe omgeving, plots zonder moeder, broertjes en zusjes. Eerst en vooral heeft het kitten dus behoefte aan een rustige omgeving. Mits wat geduld en zachtheid is het voor u het weet aangepast aan z’n nieuwe thuis.

Bij het ophalen van uw kitten legt u best wat absorberend materiaal in de transportbox. De stress tijdens het transport kan namelijk wel eens voor een ongelukje zorgen! Praat tegen het beestje om het gerust te stellen. Daarnaast kan ook het sprayen van feromonen in de box een geruststellend effect hebben. Eens u thuis bent aangekomen, laat het kitten dan op eigen houtje uit de transportbox komen: plaats de box in een rustige ruimte in de buurt van de kattenbak en zet simpelweg het deurtje open.

In principe heeft een kat drie dringen nodig: een rustige en comfortabele plaats om te slapen, een propere en geschikte plaats om z’n behoefte te doen en een evenwichtige voeding.

Een plekje om te slapen

Een kitten slaapt gemiddeld 21 à 22 uren per dag (een volwassen kat rond de 16 uur). Dat betekent dat het slaapgedeelte heel erg belangrijk is voor uw huisdier ! Voorzie hiervoor een mandje of een zacht tapijt op een rustige plaats. Weet ook dat katten nogal eigenwijs kunnen zijn om er soms voor kiezen om eender waar te slapen – ook op uw bed!

Een schone plaats die geschikt is om z’n behoefte te doen

Katten zijn discrete dieren, dus de kattenbak moet op een rustige plek buiten het zicht worden geplaatst; ergens waar hij niet zal worden gestoord en liefst niet te dicht bij de eetruimte. U kunt kiezen voor een eenvoudige bak of voor een afgedekt model. Dit laatste heeft wel als voordeel dat uw kat zich zeker op z’n gemak voelt en dat onaangename geurtjes wat uitgefilterd worden door een koolstoffilter in het dak (die weliswaar om de maand zou vervangen moeten worden). Katten zijn ook heel erg proper van aard, waardoor het essentieel is om elke dag het vuil te verwijderen. De kattenbak moet minstens één keer per week volledig met javel worden schoongemaakt en de kattenbakvulling moet ook dan worden vervangen. Er zijn verschillende soorten kattenbakvulling: eenvoudig kattengrit, kattengrit van hoge kwaliteit (maakt minder stof en heeft een hogere absorptiecapaciteit), klonterende kattenbakvulling en plantaardige kattenbakvulling. Sommige katten vinden de laatste twee types maar niks en weigeren soms zelfs er hun behoefte in te doen.

Een gebalanceerde voeding

Het is een goed idee om uw kitten te verwelkomen met wat voedsel, idealiter datgene dat het al at voor het bij u thuis terechtkwam. Neem dus contact op met de verkoper en vraag indien nodig een staaltje van het voer. Bij kittens kan elke verandering in de voeding voor diarree en dehydratatie zorgen. Als de voeding u niet geschikt lijkt, introduceer dan geleidelijk over verschillende dagen de voeding die u wenst te geven, waarbij u de nieuwe en de oude voeding met elkaar mengt. Aarzel niet om bij uw dierenarts te rade te gaan over de meest geschikte voeding voor uw kitten. Vergeet zeker niet om altijd vers water te voorzien (zo mogelijk meermaals per dag verversen): sommige katten houden ervan om van de kraan of uit een fonteintje te drinken. Vermijd in elk geval melk, de meeste katten dat maar heel moeizaam verteren!

Een laatste basisbehoefte zijn speeltjes die aangepast zijn aan de leeftijd van het dier en een krabpaal.

Voeding voor het gespeende kitten

Kittens hebben eerst en vooral een kalme en propere plek nodig om te kunnen eten, waar ze niet worden gestoord. Aangezien katten heel gevoelig zijn aan geurtjes is het geen overbodige luxe om regelmatig hun kommetje uit te wassen. En plaats het eten vooral niet te dicht bij de kattenbak: aangezien kittens heel propere diertjes zijn is de kans groot dat ze ofwel zullen weigeren te eten, of hun behoeften elders zullen gaan doen!

Kittens hebben een kleine maag, dus het is beter om gespreid doorheen de dag kleine maaltijden aan te bieden, of het eten eenvoudigweg de ganse dag door te laten staan (korrels blijven toch een ganse tijd goed !).

De hoeveelheid voeding die u best geeft hangt af van de leeftijd en de grootte van het dier. Daarnaast is er ook een verschil tussen nat voer en korrels en de kwaliteit ervan: een voer van hoge kwaliteit is geconcentreerder, rijker en beter verteerbaar. De fabrikanten geven op de verpakking aan hoeveel je zou moeten geven op basis van leeftijd en gewicht, maar indien u twijfelt kunt u zeker op de hulp van uw dierenarts rekenen.

Kittens zijn gewoonlijk erg actief en lopen niet veel risico om te zwaar te worden, maar pas op: na de castratie of sterilisatie (rond de leeftijd van 6 à 7 maand) verandert het metabolisme. De energiebehoefte vermindert namelijk sterk: geef dus minder voeding of kies voor een dieet specifiek voor gesteriliseerde of gecastreerde dieren.

Het spel bij de kat

Katten zijn – al houden ze ervan om ettelijke uren in de zon of tegen de radiator te slijten – actieve dieren. Bij jonge katten bestaat hun activiteit voornamelijk uit spelen, wat vele voordelen biedt: het helpt om de verveling te bestrijden, om bij te leren, en bovendien werkt het heel geruststellend. Waarom niet, dus?

Een angstig dier op z’n gemak stellen

Als u net een kitten of kat in huis heeft gehaald, toont dit zich vaak angstig, vermijdt het contact en al uw pogingen ten spijt moogt u het waarschijnlijk niet aanraken of zelfs benaderen. Heeft u al eens geprobeerd om ermee te spelen ? Kneed een balletje uit aluminiumpapier en bevestig het met een koordje aan een bamboestokje, bindt een kurk aan een stuk touw of schaf u een laserpen aan. Dit soort speeltjes kunnen de kat entertainen en zo geleidelijk aan de afstand tussen u en het dier verkleinen zonder dat u het afschrikt met direct contact. Verder stimuleert dit ook het natuurlijk roofdier- en jachtinstinct. Als u goed observeert kunt u bovendien ook iets te weten komen over het temperament van uw kat : koppig, sluw, voorzichtig, lawaaierig, enzovoort.

Tegen de verveling

Als u op het platteland woont en u uw kat buiten laat, zal het meer dan genoeg omhanden hebben! Als u op een appartement woont in de stad daarentegen en als de familieleden tijdens de dag afwezig zijn bestaat de kans dat uw kat zich gaat vervelen. Stel in dat geval spelletjes ter beschikking die uw kat de kans geven z’n roofzuchtige aard te uiten! Hiervoor kunt u kleine aluminium balletjes gebruiken, vederen of wollen speeltjes, maar er zijn ook zaken die op zichzelf werken: circuits, automatische lasertjes, elektronische muis-toestelletjes, ... Daarnaast kunt u ook denkspeelgoed gebruiken die voedsel als beloning geeft. Hierdoor bent u er zeker van dat uw kat zich heeft geamuseerd, maar ook dat er voldoende spreiding was in de voedselopname.

Denk ook aan tunnels en krabpaaltjes die uw kat de mogelijkheid geven zich te verstoppen en z’n territorium af te bakenen, hoe klein dat laatste ook moge zijn.

De angst wegnemen

Katten zijn gemakkelijk bang te maken, en angst kan zich op verschillende manieren uiten. Dit kan variëren van agressie tot totale terugtrekking, overmatig likken en zelfbeschadiging, verlies of toename van de eetlust, haaruitval of terugkerende blaasontstekingen.

Het is hierbij zeer belangrijk om de oorzaak van de stress te achterhalen en deze te verwijderen indien mogelijk. Daarnaast kan spelen helpen als « aanvullende behandeling » om de aandacht van de angst van uw dier af te leiden. Vraag raad aan uw dierenarts, die u zal bijstaan om de oorzaak van het probleem te identificeren en eventueel een behandeling zal voorschrijven (een voedingssupplement of anti-stress feromonen). Stimulatie van uw dier door ermee te spelen is goed voor uw companion, maar ook voor jullie onderlinge relatie als u meedeelt in de gekke spelletjes!

Conclusie

Katten houden van spelen, net als kinderen ; het laat hun jagersinstinct opleven en het is een middel bij uitstek tegen de verveling en de stress. Spelen met uw companion heeft bovendien ook op u een gunstig effect (dat is wetenschappelijk bewezen !) en u zult er veel mee te weten komen over het karakter van uw dier.

Reizen met mijn dier

Soms gaan huisdieren mee op vakantie.  Dit gaat niet zonder een aantal maatregelen op te volgen.

Wat u moet weten en doen wanneer u met uw huisdier op reis gaat, kan u terugvinden via de volgende websites van de Overheid.

http://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/Bijkomende_reisinformatie/reizen_met_huisdieren en https://www.health.belgium.be/nl/dieren-en-planten/dieren/houden-en-verkeer-van-dieren/reizen-met-gezelschapsdieren.

De dierenarts zal u ook graag helpen indien u vragen heeft over de aanschaf van een huisdier of met uw huisdier op reis gaat.

Banner Pet Vet Picture
Les page d'Or
Vind een dierenarts in de buurt

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipisicing elit,sed do eiusmod tempor
incididunt ut labore et dolore