My MSD
Animal Health

Follow us:
Share:

Huidaandoeningen - Vlooienallergie

Like onze Facebook-pagina Brave en Hector voor tips om uw viervoeters gezond te houden!

Wat is vlooienallergie?

Wanneer katten last hebben van vlooien zullen ze zich vaak krabben, maar zullen hierdoor slechts zelden huidletsels krijgen. Dit is wel het geval bij de katten die een allergie ontwikkelen tegen vlooienbeten. Atopische dermatitis en voedingsallergie zijn andere allergische aandoeningen die een gelijkaardig ziektebeeld kunnen geven.

Wanneer een vlo een bloedmaaltijd neemt, injecteert die eerst wat speeksel om zo bloedstolling te voorkomen tijdens het zuigen. Het is dit speeksel waarop de katten kunnen reageren met een allergische ontstekingsreactie. Ze reageren dan ook met hevig krabben en bijten, waardoor de vlooien vaak effectief worden verwijderd. Katten met vlooienallergie hebben over het algemeen dan ook helemaal niet veel vlooien.

Om dit probleem aan te pakken is een strikte en uitgebreide vlooienbehandeling nodig, zowel bij het dier als in de omgeving. Om de jeuk al te verhelpen tijdens het proces van vlobestrijding, kunnen tijdelijk jeukwerende middelen aan de kat worden toegediend.

Wat zijn de symptomen van deze allergie?

Net zoals problemen met vlooien is ook vlooienallergie vaak seizoensgebonden (in de zomer en de tussenseizoenen). Af en toe heeft een kat er het ganse jaar door last van, vooral indien er een sterke besmetting is in het huis of als de kat zeer allergisch is.

De jeuk is in het geval van vlooienallergiedermatitis heel erg en kan uitbreiden over het ganse lichaam.

Door de erge jeuk worden in de meeste gevallen huidletsels gezien. Deze zijn vaak gesitueerd ter hoogte van de achterhand (typisch aan de staartbasis en onderrug) of het aangezicht, de nek en de oren, waar dan wondjes (zie figuur 1), korstjes of rode bultjes (figuur 2) kunnen worden .

Daarnaast kan ook symmetrische haaruitval optreden, vaak ter hoogte van de rug en flanken, voorpoten, hoofd en nek.

Soms kunnen ook hot spots worden gezien. Dit is een erg jeukende plek die er ontstoken (rood) en nat uitziet (zie figuur 3).

Kat met jeuk

Figuur 1: Kat met jeuk ter hoogte van de bovenrug en oren.

Rode bultjes

Figuur 2: Rode bultjes op de onderbuik van een kat met vlooienallergie.

Hot spot

Figuur 3: Ontwikkeling van een hot spot in de nekregio van een kat.

Hoe weet ik of mijn dier vlooienallergie heeft?

Katten met vlooienallergie hebben steeds erge jeuk. Daardoor worden ze vaak rusteloos, bewegen steeds in hun slaapplaats, krabben en bijten regelmatig in hun vacht, ... Er zijn echter heel wat andere aandoeningen die ook jeuk kunnen geven bij de kat en die er hetzelfde kunnen uitzien.

De beste manier om te weten te komen of uw kat al dan niet vlooien heeft, is om te proberen vlooien op de kat terug te vinden. Dit kan met behulp van een vlooienkammetje. Daarnaast kunnen de uitwerpselen van de vlooien worden gezien als zwarte puntjes (verteerd bloed). Als deze nat worden gemaakt, vervloeien ze en geven ze een roodbruine kleur af.

Een belangrijke kanttekening is wel dat katten met vlooienallergie over het algemeen relatief weinig vlooien hebben door het uitvoerig krabben en bijten. Daarom is het belangrijk om ook naar vlooien te gaan zoeken bij eventuele andere huisdieren en in de omgeving.

Of nu vlooien kunnen worden teruggevonden op uw dier of niet, het is in geval van jeuk steeds een goed idee om langs te gaan bij uw dierenarts. Deze zal het verhaal afnemen en het dier onderzoeken. Een vlooienprobleem wordt vermoed als:

  • De klachten optreden in de zomer of het tussenseizoen
  • Het kunnen aantonen van vlooien of vlooienfaeces met behulp van een vlooienkammetje is een sterke aanwijzing, maar afwezigheid van tekenen van vlooien op de kat betekent niet dat vlooienallergie uitgesloten is. Op huisdieren uit hetzelfde huis kunnen wel vaak vlooien worden teruggevonden
  • Sterke jeuk
  • Aanwezigheid van huidletsels.

Indien er een sterk vermoeden is van vlooienallergie, kan alvast worden geprobeerd om tot vlooienbestrijding over te gaan. Indien dit de symptomen verhelpt, had uw kat wellicht inderdaad last van vlooienallergie. 

Hoe kan ik dit probleem bij mijn kat verhelpen?

Strikte en uitgebreide vlooienbestrijding is de enige manier om uw kat van het probleem af te helpen.

Het is niet zo eenvoudig om uw huis vlovrij te krijgen. Voor informatie hierover kunt u hier terecht.

Aangezien het aanpakken van vlooien gewoonlijk een werk is van lange adem, kan uw dierenarts uw kat ondertussen tijdelijk behandelen met corticosteroïden. Deze producten onderdrukken de immuunrespons, waardoor ook de allergie en de jeuk wegblijft.

Banner Pet Vet Picture
Les page d'Or
Vind een dierenarts in de buurt

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipisicing elit,sed do eiusmod tempor
incididunt ut labore et dolore