My MSD
Animal Health

Follow us:
Share:

Parasieten - Vlooien

Like onze Facebook-pagina Brave en Hector voor tips om uw viervoeters gezond te houden!

Wat zijn vlooien precies?

Vlooien zijn kleine, parasitaire insecten die doorheen de evolutie hun vleugels zijn kwijtgeraakt. Volwassen vlooien voeden zich met het bloed van hun gastheer. Vlooien zijn de meest frequent voorkomende uitwendige parasieten van zowel de kat als de hond. Er zijn veel verschillende soorten, maar de soorten die bij ons het vaakst worden gezien zijn de kattenvlo (komt voor bij de hond, kat en andere diersoorten), gevolgd door de hondenvlo (komt vooral voor bij de hond, maar soms ook bij andere zoogdieren). Ook de mens kan door vlooien gebeten worden. Dit zorgt voor jeuk en de beten zien eruit als rode puntjes of bultjes.

Vlooien veroorzaken jeuk en kunnen met hun speeksel een allergische reactie uitlokken (zie vlooienallergie).

Als uw kat last heeft van vlooien, is het essentieel om niet alleen de kat zelf te behandelen, maar ook eventuele andere huisdieren en de omgeving vlovrij te krijgen. Eens het probleem is opgelost, kunnen vlooien worden voorkomen door het preventief toedienen van een middel tegen vlooien en teken. Daarnaast kunnen enkele preventieve maatregelen worden genomen.

Kat met jeuk

Figuur 1: Kat met jeuk 

Wat is het probleem met vlooien?

Vlooien zorgen bij uw huisdieren in eerste instantie voor last door de jeuk. Ze kunnen door het krabben en bijten hun vacht beschadigen en haar verliezen, en in erge gevallen kunnen ze bloedarmoede krijgen door de vele bloedmaaltijden die de vlooien nemen.

Het speeksel van de vlo kan een allergische reactie teweegbrengen op de huid (zie het artikel over vlooienallergie). Indien een kat allergisch is voor vlooien, kan zelfs één vlooienbeet problemen geven.

Hoe kom ik te weten of mijn kat vlooien heeft?

De beste manier om te weten te komen of uw kat al dan niet vlooien heeft, is om te proberen vlooien op de kat terug te vinden (zie figuur 2). Dit kan met behulp van een vlooienkammetje. Daarnaast kunnen de uitwerpselen van de vlooien worden gezien als zwarte puntjes (verteerd bloed). Als deze nat worden gemaakt, vervloeien ze en geven ze een roodbruine kleur af. Bij twijfel kan uw dierenarts u steeds helpen vlooien of uitwerpselen te identificeren.

Vlooien in de vacht

Figuur 2: Vlooien in de vacht van een kat. 

Daarnaast kunnen bij een kat met vlooien over het algemeen de volgende zaken worden gezien:

Bepaalde gedragingen die een vlooienprobleem kunnen aangeven:
 • Uw kat is onrustiger dan anders, lijkt meer te krabben of te bijten in de vacht.
 • Soms kunnen katten vaker aan de oren gaan krabben of het hoofd schudden.
Daarnaast kunt u ook proberen de vlooien aan te tonen:
 • Volwassen vlooien (roodbruin) blijven voor een groot deel van de tijd op de kat zitten, maar zijn niet altijd even gemakkelijk zichtbaar. In het geval van serieuze vlooienproblemen is het mogelijk om vlooien te zien rondspringen in de omgeving.
 • De eieren, larvaire stadia en poppen daarentegen bevinden zich niet op de kat zelf, maar vooral rond de plaatsen waar uw kat rust. Soms kunnen eitjes (witte korreltjes) worden teruggevonden. De immature vlostadia kunnen in de buurt van de rustplaatsen van de kat worden herkend als doorzichtige kleine larfjes (larvae) of plakkerige pupae. Deze zijn echter vaak moeilijk te vinden aangezien ze een voorkeur hebben voor beschutte plaatsen zoals spleten in de grond, in tapijten en onder / tussen het meubilair.
 • Vlooienbeten zien eruit als kleine, harde, rode puntjes op de huid.
 • Vaak is de duidelijkste bevinding de aanwezigheid van vlooienuitwerpselen (zwarte bloedpuntjes) in de vacht en op de plaatsen waar de kat rust. 

Wat doe ik als mijn kat besmet is met vlooien?

Eerst moet u er zeker van zijn dat uw kat wel degelijk vlooien heeft. Jeuk is bij katten een complex probleem waaraan vele oorzaken aan de grondslag kunnen liggen. De meest voor de hand liggende symptomen van een vlooienprobleem zijn:

 • De aanwezigheid van vlooien op de kat (vlooienkammetje)
 • Vlooienbeten: jeukende, rode vlekjes met een puntje binnenin, vaak gegroepeerd
 • Vlooienfeces: zwarte stipjes, vaak ter hoogte van de staartbasis, de slaapplaatsen van de kat en op tapijten

Om een vlooienprobleem op te lossen moeten zowel de kat als de omgeving grondig worden aangepakt. De volwassen vlooien die aanwezig zijn op uw kat zijn immers slechts het topje van de ijsberg. Voor elke volwassen vlo zijn er heel wat eitjes en larvaire stadia aan het ontwikkelen tot volwassen vlo, en er zijn pupa’s die langdurig kunnen overleven in de omgeving en zich tot volwassen vlo kunnen ontpoppen op het juiste moment (zie figuur 3).

Levenscyclus van een vlo

Figuur 3: Levenscyclus van de vlo.

Behandeling van het dier:

Het is belangrijk dat alle dieren behandeld worden tegen vlooien. Elk huisdier moet:

 • Grondig gewassen worden
 • Grondig en regelmatig worden gekamd met een vlooienkam om de volwassen vlooien en vlooienuitwerpselen te verwijderen

Ga langs bij uw dierenarts voor een middel tegen vlooien. Er kan gebruik gemaakt worden van pipetten, halsbanden, sprays of oraal toe te dienen tabletten. Het middel dat zal gebruikt worden hangt af van:

 • Of uw dieren regelmatig contact hebben met kinderen
 • De leeftijd en gezondheidsstatus van uw dier
 • Of uw kat al andere medicatie / antiparasitaire middelen krijgt
 • Of uw kat drachtig is
Behandeling van de omgeving:
 • Stofzuig grondig en zeer regelmatig voor meerdere weken (gooi achteraf de stofzuigzakken weg), met speciale aandacht voor plaatsen onder de gordijnen, op tapijten, en voor lakens en beddengoed van u en uw kat;
 • Was het beddengoed en de lakens waarin de kat verblijft en eventuele speeltjes uitvoerig;
 • Gebruik na de wasstappen een product dat vlooien doodt en de ontwikkeling van de immature stadia tegengaat;
 • Vergeet niet om alle plaatsen waar de kat komt te behandelen, zoals bijvoorbeeld de auto en de tuin:
  • Schuilplaats en bedding van de kat wassen en in de zon plaatsen
  • Kort afrijden van het gras, besproeien van het gazon met water tot de ondergrond erg nat is (doden van de immature stadia)
 • Door de temperatuur en luchtvochtigheid in het huis te verhogen kan de levenscyclus van de vlo worden verkort, waardoor de ingestelde behandeling een hoger effect zal hebben;
 • Deze controlemaatregelen zo lang mogelijk volhouden, het liefst 6 maand lang.

Hoe kan ik vlooien in de toekomst voorkomen?

Het is zeker niet eenvoudig om van vlooien af te raken. Gelukkig zijn er enkele maatregelen die de kans op het ontwikkelen van een vlooienprobleem kunnen verkleinen:

Gebruiken van een vlopreventiemiddel, het hele jaar door:

Uw dierenarts kan u raad geven over de verschillende mogelijkheden, zoals shampoos, pipetten om op de huid aan te brengen, halsbanden, sprays en kauwtabletten. Alle dieren van het huishouden moeten worden behandeld.

Bepaalde controlemaatregelen systematisch uitvoeren, zoals:
 • Regelmatig wassen van lakens/beddengoed van de kat
 • Regelmatig wassen van de kat
 • Contact vermijden van huisdieren met wilde dieren:
  • Niet voeden van wilde dieren in de tuin
Banner Pet Vet Picture
Les page d'Or
Vind een dierenarts in de buurt

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipisicing elit,sed do eiusmod tempor
incididunt ut labore et dolore