My MSD
Animal Health

Follow us:
Share:

Parasieten - Teken

Like onze Facebook-pagina Brave en Hector voor tips om uw viervoeters gezond te houden!

Wat is een teek?

Teken zijn parasieten die behoren tot de klasse van de spinachtigen en die leven op het lichaam van hun gastheer (ectoparasieten). Ze zuigen bloed van zoogdieren, maar ook van vogels, reptielen en amfibieën. De grootte en de kleur varieert naargelang de soort waarmee men te maken heeft.

De meest voorkomende teken in België zijn gekend onder de naam van schapenteek (Ixodes ricinus, soms ook foutief hondenteek genoemd) (zie figuur 1) en Ixodes hexagonus. Daarnaast zijn er nog enkele minder vaak voorkomende teken.

Teken komen hier het ganse jaar voor, maar zijn het meest actief in het voorjaar, de zomer of het najaar (afhankelijk van de soort), zolang het maar niet te koud is.

Volwassen vrouwelijke teek 

Figuur 1: Een volwassen vrouwtje (Ixodes ricinus) na een bloedmaaltijd.

Mijn kat heeft een teek. Wat nu?

 • Het is belangrijk om de teek op de juiste manier te verwijderen. Om te teek correct te verwijderen kan een tekentangetje of een koevoetje (beschikbaar in zowel grote als kleine maat) worden gebruikt.
 • De teek moet zo dicht mogelijk tegen de huid verwijderd worden, waarbij de teek geleidelijk moet worden uitgetrokken door tegelijkertijd rustig te trekken en te draaien. Eens u de teek beet heeft, probeert u zo kort mogelijk te wachten alvorens ze te verwijderen.
 • Het is belangrijk dat de teek niet geplet of verbrand wordt en dat er geen middel wordt gebruikt om de teek te verdoven (zoals ether) alvorens ze te te hebben verwijderd. Dit zorgt er immers voor dat de teek de eventuele ziekteverwekkers waarmee ze is besmet kan gaan uitbraken in de gastheer.
 • Na het verwijderen van de teek moet het wondje voorzichtig worden ontsmet.

Welke ziekteverwekkers kan een teek bevatten?

 • Een tekenbeet is in de meeste gevallen vrij onschuldig en veroorzaakt niks meer dan een lichte plaatselijke ontsteking, maar sommige tekensoorten kunnen drager zijn van verschillende ziektes.
 • In België is de ziekte van Lyme de belangrijkste ziekte die door teken kan worden overgedragen. Deze wordt overgedragen door de schapenteek (Ixodes ricinus), wat de meest voorkomende teek is in onze streken. Katten krijgen echter – in tegenstelling tot mensen – erg weinig met Lyme te maken. 

Wanneer moet ik met mijn kat naar de dierenarts?

 • Hoe dan ook is het vrij abnormaal om bij een kat meer dan één teek terug te vinden. Over het algemeen zijn katten erg propere dieren. Als een kat stopt met zich te wassen wijst dit er gewoonlijk op dat ze zich niet helemaal goed voelt.  
 • Als uw kat niet is beschermd, is het sowieso een goed idee om eens bij uw dierenarts langs te gaan. De behandeling tegen teken beschermt uw kat bovendien ook vaak tegen vlooien.
 • Als u niet het juiste materiaal heeft om de teken te verwijderen of u zich hier niet comfortabel bij voelt. Ook als uw kat abnormale symptomen vertoont gaat u hiermee best naar de dierenarts. We raden u aan om eventuele verwijderde teken bij te houden om deze later nog te kunnen laten analyseren.
 • In het geval dat de tekenbeet een serieuze ontsteking heeft veroorzaakt of als u denkt dat de teek er al een hele tijd zit. We raden u aan om uw kat tijdens de weken die volgen op de tekenbeet goed in de gaten te houden om zo snel mogelijk tekenen van een teekoverdraagbare ziekte te onderkennen. Is dit het geval, dan is het aangewezen om een bloedtest af te nemen om te kijken of de bacterie werd overgedragen. Als die resultaten aanwijzen dat de kiem inderdaad werd overdragen, dan kunnen verdere bloedtesten uitwijzen of uw kat al dan niet aan antibioticumkuur kan gebruiken.

Ik ben erin geslaagd de teek te verwijderen. Hoe voorkom ik teken in de toekomst?

Om teken te behandelen en te voorkomen dat deze zich opnieuw op uw kat vastzetten kunnen heel wat zaken worden gebruikt:

 • Het is mogelijk om de kat topicaal te behandelen, bijvoorbeeld met behulp van pipetten. Hiervoor zijn verschillende werkzame stoffen beschikbaar (bieden bescherming tegen teken gedurende 2 tot 12 weken, afhankelijk van product).
 • Om besmetting met teken en vlooien te voorkomen, kunnen daarnaast ook antiparasitaire halsbanden worden gebruikt (beschermingsduur afhankelijk van product).

 

Banner Pet Vet Picture
Les page d'Or
Vind een dierenarts in de buurt

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipisicing elit,sed do eiusmod tempor
incididunt ut labore et dolore