My MSD
Animal Health

Follow us:
Share:

Oogaandoeningen - Droge ogen

Like onze Facebook-pagina Brave en Hector voor tips om uw viervoeters gezond te houden!

Keratoconjunctivitis sicca, wat is dat?

Keratoconjunctivitis sicca, ook kortweg KCS of droge ogen genoemd, is een veelvoorkomende oogziekte bij honden.

Droge ogen wordt veroorzaakt door de vernietiging van de traanklieren door het eigen afweersysteem van de hond. Hierdoor wordt te weinig traanvocht geproduceerd. De beschadiging van de traanklieren is onomkeerbaar. Wanneer niet snel genoeg wordt behandeld gaan de traanklieren uiteindelijk helemaal verloren en kan de hond geen tranen meer produceren.

Droge ogen zorgen voor irritatie. U kunt u zich voorstellen dat het oog zonder traanvocht zeer droog en pijnlijk wordt. Uw hond zal door het tekort aan tranen ook vaker last krijgen van ontstekingen aan en in het oog.

Daarnaast kan met verloop van tijd het zicht van uw hond ernstig aantasten, ook al merkt u daar zelf soms niks of heel weinig van. Uiteindelijk kan uw hond er zelfs permanent blind van worden. Op figuur 1 ziet u het zicht van een normale hond met dat van een hond in verder stadium van KCS.

Zicht normale hondFiguur 1: Zicht van een normale hond.

Zicht bij verder stadiumFiguur 2: Zicht van een hond in verder stadium van droge ogen.

 

Wat is de kans dat mijn hond last krijgt van droge ogen?

Droge ogen is één van de meest voorkomende oogproblemen bij de hond en komt voor bij ongeveer 1 op 22 honden. Het is een erfelijk probleem waarvan de wijze van overerving nog onbekend is.

Bij bepaalde rassen, vooral kleine hondenrassen, komt droge ogen wel veel vaker voor dan bij andere. De belangrijkste zijn:

 • Engelse Cocker Spaniël
 • Cavalier King Charles Spaniël
 • West Highland White Terriër
 • Shih-Tzu
 • Mopshond
 • Bulldog

Wanneer moet u naar de dierenarts?

Het verraderlijke aan droge ogen is dat het in veel gevallen niet gemakkelijk zichtbaar is. De ogen van deze honden zien er vrijwel normaal uit, terwijl de productie van tranen wel sterk is verminderd door de destructie van traanklieren.

In de meeste gevallen kunnen één of meerdere van de volgende zaken gezien worden:

 • Ogen die er droog uitzien (pas op: zeker niet altijd het geval)
 • Pijnlijke ogen: vaker gesloten houden van de ogen, knipperen, wrijven in de ogen
 • Rode, ontstoken en geïrriteerde ogen
 • Slijmerige tot etterige afscheiding uit de ogen
 • Blauwwitte verkleuring van het oogoppervlak, soms kan donkere verkleuring te zien zijn of kunnen bloedvaten worden gezien op het oog
 • Terugkerende ontsteking van de oogleden of de ogen

Vroeg stadium KCSFiguur 3: Vroeg stadium van droge ogen. De hond heeft hier te weinig traanproductie zonder dat heel duidelijk is.

Verder gevorderd stadium KCSFiguur 4: Verder gevorderd stadium van droge ogen. Hier is blauwverkleuring en nieuwvorming van bloedvaten te zien.

Wanneer u abnormaliteiten aan één of beide ogen opmerkt, brengt u de hond naar de dierenarts. Het is niet louter op zicht te zien of de oorzaak van het probleem droge ogen is. Gelukkig is een diagnose heel gemakkelijk te stellen. De dierenarts zal met behulp van een teststrookje in het oog nagaan of er genoeg tranen worden geproduceerd (zie figuur 5). Dit duurt slechts een minuutje en is voor de hond niet pijnlijk.

Meten van tranenproductie Teststrookje

Figuur 5: Schematische weergave van het meten van de tranenproductie met behulp van een teststrookje.

Mijn hond heeft droge ogen. Wat nu?

Echt genezen van droge ogen kan niet, maar met een doorgezette behandeling kunt u ervoor zorgen dat het zicht van uw hond wordt gespaard en de oogpijn wegblijft. Dat maakt het leven van uw hond dus een heel stuk aangenamer.

Uw dierenarts kan u een zalfje meegeven die de rest van de traanklieren beschermt, de natuurlijke productie van traanvocht stimuleert en ontstekingen weghoudt. Het duurt een tijdje voor dit middel inwerkt, dus in het begin wordt uw hond geholpen met kunsttranen.

Oogzalf behandeling

Figuur 6: Behandeling van een hond met droge ogen met behulp van oogzalf.

Banner Pet Vet Picture
Les page d'Or
Vind een dierenarts in de buurt

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipisicing elit,sed do eiusmod tempor
incididunt ut labore et dolore