My MSD
Animal Health

Follow us:
Share:

Uw dier op de goede manier kiezen en verwelkomen

Like onze Facebook-pagina Brave en Hector voor tips om uw viervoeters gezond te houden!

Wanneer u zich een gezelschapsdier aanschaft, is het belangrijk rekening te houden met een aantal verantwoordelijkheden en verplichtingen.

U kan via deze link de site van de Vlaamse Overheid raadplegen die u een mooi overzicht verschaft van waar u zo al dient aan te denken.

Daarnaast kunt u hier nog enkele tips vinden om de juiste keuze te maken mocht u nog twijfelen tussen een pup of een volwassen hond, tips rond de opvoeding en tot slot in verband met het dieet.

Kies ik best voor een puppy of voor een volwassen hond?

Zo. De beslissing om een hond in huis te nemen is eindelijk genomen en de ganse familie is verheugd. Maar neemt u nu best een puppy of eerder een volwassen of zelfs oudere hond ?

Waarom kiezen voor een pup?

Als het uw eerste huisdier is of als u kinderen heeft is het wellicht een beter idee om voor een puppy te kiezen, die met hen zal opgroeien en met elk van de gezinsleden een langdurige band zal opbouwen. Vergeet echter niet dat een puppy net als een kind is: hij zal met geduld moeten worden opgevoed, op jonge leeftijd zal hij nogal eens wat stoten uithalen en het beestje zal redelijk wat tijd van je vragen !

Een puppy loopt soms over van energie, die het moet kanaliseren via spelen of wandelen. Laat uw puppy ook niet te lang onbewaakt achter – u riskeert voor heel wat verrassingen te staan : aan flarden gebeten schoenen, doorgebeten stroomkabels, verscheurde kussens en omgespitte tuinen.

De zindelijkheidstraining kan voor sommigen ook een echte uitdaging blijken te zijn : licht u in over hoe dit best wordt aangepakt en wees geduldig.

Reeds op jonge leeftijd (vanaf 8 weken) verkent u best samen met uw hond de buitenwereld, zodat deze later niet te schuchter wordt.

Aarzel niet om raad te vragen aan uw dierenarts omtrent de opvoeding om van uw huisdier een gehoorzame en gebalanceerde hond te maken.

Als u echter maar weinig tijd voorhanden hebt, u zich geen echte opvoeder voelt, geen geduld hebt voor zindelijkheidstraining of simpelweg geen zin hebt in gekheden, overweeg dan toch om eerder een volwassen hond in huis te nemen.

Een volwassen hond in huis nemen

In tegenstelling tot wat soms wordt gedacht, zijn honden die ter adoptie worden aangeboden zeker niet noodzakelijk agressief, temperamentvol of moeilijk in aanpassen. In het grootste deel van de gevallen zijn honden vanaf 1 jaar volledig zindelijk, zijn de malligheden een verre herinnering geworden (behalve bij verlatingsangst), zijn de honden vrij rustig en hebben ze hun volwassen grootte bereikt.

Het karakter is dus gevormd, en de persoon die de hond afstaat of het personeel van het asiel die de hond kent kan u raad geven: of hij van katten houdt, een knuffelaar is, onafhankelijk is, ...

Gewoon past een volwassen hond zich snel aan z’n nieuwe woonplaats aan, en uw hond zal u dankbaar zijn voor wat u ervoor doet: het bieden van een nieuwe thuis waar die zich veilig, goed gevoed en verwend voelt!

Waarom geen oude hond?

Een oude hond adopteren komt vaak neer op het dier in een warm nest zijn laatste jaren te laten doorbrengen. Daarnaast kiest u op die manier ook voor een companion die maar weinig lichamelijke activiteit vraagt: ideaal dus om een hond op appartement te nemen of geschikt voor oudere baasjes. Tot slot, ook voor kinderen: wat een mooie les in het leven en in verantwoordelijkheid!

De opvoeding

De basis van de opvoeding van een puppy

De opvoeding van een puppy moet beginnen vanaf de aankomst thuis en blijft niet enkel bij zindelijkheidstraining (wat weliswaar belangrijk is), maar heeft als doel er een aangename, gehoorzame hond van te maken zonder gedragsproblemen die uw relatie met uw hond zouden kunnen bemoeilijken.

Goede gewoontes vanaf het begin

In de eerste plaats is het belangrijk dat de puppy (die gewoonlijk rond de 2 maand oud is) wordt verwelkomd door de huisgenoten en dat er een hoek voor hem wordt ingericht: een mand of een comfortabel tapijt op grondniveau (voorkomt een dominante positie) die de normale passage in het huis niet belemmert. Deze hoek moet tegelijkertijd ook een plaats zijn waar de hond zich kan terugtrekken: stoor geen hond die in zijn mand ligt!

Het is best het eten te serveren op hetzelfde tijdstip dat u eet, en dat voor maximaal 15-20 minuten. Daarna neemt u de kom weg tot de volgende maaltijd. Tolereer nuet dat uw hond komt bedelen aan tafel, u riskeert die binnen de kortste keren niet meer van u af te kunnen slaan...

Verkennen van de wijde wereld

Puppy’s zijn van nature nieuwsgierig, en het is belangrijk uw hond de buitenwereld te laten verkennen van op jonge leeftijd. Dit is belangrijk voor de socialisatie: als uw hond niet vertrouwd wordt met de diversiteit aan mensen, plaatsen en geluiden is er een risico dat die anstig wordt. Daarom is het aangewezen om uw hond uit te laten van zodra hij goed is geïmmuniseerd (bescherming tegen bepaalde veelvoorkomende hondenziektes, via vaccinatie). Ga zowel naar shoppingcentra (mensenmassa’s, veel geluid), naar school om uw kinderen op te halen, ... Zo zal uw hond dit allemaal normaal gaan vinden en op z’n gemak leren zijn in allerlei verschillende situaties. Als uw hond wat angstig lijkt in een bepaalde situatie, is het belangrijk om hem gerust te stellen door kalmerend te spreken en indien nodig wat in de armen te nemen en daarna terug neer te zetten terwijl u ertegen blijft spreken.

Dit is ook het goede moment om uw hond te laten wennen aan soortgenootjes (waarvan men liefst de vaccinatiestatus kent) en aan andere dieren (katten of cavia’s bijvoorbeeld, als die deel uitmaken van het huishouden).

Om dit allemaal te kunnen doen is het onmisbaar om uw hond aan de leiband te leren lopen.

Welk type voeding moet ik kiezen voor mijn hond?

U wilt uw hond de voeding kunnen geven die het best is aangepast aan diens noden en die een goede gezondheid verzekert, maar u loopt een beetje verlopen tussen al het advies die u van uw omgeving ontvangt.

Vooreerst moeten we ons bedenken dat de hond een carnivoor is, en daar moeten we rekening mee houden. Voor de voeding van uw huisdier kunt u kiezen tussen een kant-en-klaar uitgebalanceerd commercieel dieet (droog of nat) en een voeding die u thuis zelf bereid, waarbij u de raad van uw dierenarts in acht neemt. Eetgewoonten zijn snel aangeleerd en zijn soms moeilijk later te veranderen.

Op reis met mijn huisdier

Soms gaan huisdieren mee op vakantie.  Dit gaat niet zonder een aantal maatregelen op te volgen.

Wat u moet weten en doen wanneer u met uw huisdier op reis gaat, kan u terugvinden via de volgende websites van de Overheid.

http://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/Bijkomende_reisinformatie/reizen_met_huisdieren en https://www.health.belgium.be/nl/dieren-en-planten/dieren/houden-en-verkeer-van-dieren/reizen-met-gezelschapsdieren.

De dierenarts zal u ook graag helpen indien u vragen heeft over de aanschaf van een huisdier of met uw huisdier op reis gaat.

Banner Pet Vet Picture
Les page d'Or
Vind een dierenarts in de buurt

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipisicing elit,sed do eiusmod tempor
incididunt ut labore et dolore