My MSD
Animal Health

Follow us:
Share:

Huidaandoeningen - Vlooienallergie

Like onze Facebook-pagina Brave en Hector voor tips om uw viervoeters gezond te houden!

Wat is vlooienallergie?

Wanneer honden last hebben van vlooien zullen ze zich vaak krabben, maar zullen hierdoor slechts zelden huidletsels krijgen. Dit is wel het geval bij de honden die een allergie ontwikkelen tegen vlooienbeten. Vlooienallergie is de meest voorkomende vorm van overgevoeligheid bij de hond. Atopische dermatitis en voedingsallergie zijn andere allergische aandoeningen die een gelijkaardig ziektebeeld kunnen geven.

Wanneer een vlo een bloedmaaltijd neemt, injecteert die eerst wat speeksel om zo bloedstolling te voorkomen tijdens het zuigen. Het is dit speeksel waarop de honden kunnen reageren met een allergische ontstekingsreactie. Ze reageren dan ook met hevig krabben en bijten, waardoor de vlooien vaak effectief worden verwijderd. Honden met vlooienallergie hebben over het algemeen dan ook helemaal niet veel vlooien.

Om dit probleem aan te pakken is een strikte en uitgebreide vlooienbehandeling nodig, zowel bij het dier als in de omgeving. Om de jeuk al te verhelpen tijdens het proces van vlobestrijding, kunnen tijdelijk jeukwerende middelen aan de hond worden toegediend.

Wat zijn de symptomen van deze allergie?

Net zoals problemen met vlooien is ook vlooienallergie vaak seizoensgebonden (in de zomer en de tussenseizoenen). Af en toe heeft een hond er het ganse jaar door last van, vooral indien er een sterke besmetting is in het huis of als de hond zeer allergisch is.

In de meeste gevallen worden huidletsels gezien. Deze zijn vaak gesitueerd ter hoogte van de achterhand (de onderrug, soms met inbegrip van de staart), de buik en de binnenkant van de dijen. De letsels kunnen variabel zijn van aard:

 • Hot spots: dit zijn plaatsen waar de hond plotseling gaat bijten en krabben naar aanleiding van een vlooienbeet. Er ontstaat typisch snel een natte, rode plek die gevoelig is voor ontsteking,
 • Haaruitval, kale plekken in de vacht, roodheid, in het chronische stadium vaak met verdikking en donkerverkleuring van de huid (olifantenhuid) (zie figuur 1 en 2),
 • Schilfering, korstvorming.

Kale plek en verdikking van de huid hondFiguur 1: Hond met een kale plek en verdikking van de huid ter hoogte van de staartbasis 

Haarverlies en roodheid huid hondFiguur 2: Haarverlies en roodheid van de huid ter hoogte van de achterhand, een typische lokalisatie voor vlooienallergiedermatitis

Hoe weet ik of mijn dier vlooienallergie heeft?

Honden met vlooienallergie hebben steeds erge jeuk. Honden worden hierdoor vaak rusteloos, bewegen steeds in hun slaapplaats, krabben en bijten regelmatig in hun vacht, ... Er zijn echter heel wat andere aandoeningen die ook jeuk kunnen geven bij de hond.

De beste manier om te weten te komen of uw hond al dan niet vlooien heeft, is om te proberen vlooien op de hond terug te vinden. Dit kan met behulp van een vlooienkammetje. Daarnaast kunnen de uitwerpselen van de vlooien worden gezien als zwarte puntjes (verteerd bloed). Als deze nat worden gemaakt, vervloeien ze en geven ze een roodbruine kleur af.

Een belangrijke kanttekening is wel dat honden met vlooienallergie over het algemeen relatief weinig vlooien hebben door het uitvoerig krabben en bijten. Daarom is het belangrijk om ook naar vlooien te gaan zoeken bij eventuele andere huisdieren en in de omgeving.

Of nu vlooien kunnen worden teruggevonden op uw dier of niet, het is in geval van jeuk steeds een goed idee om langs te gaan bij uw dierenarts. Deze zal het volgende doen:

 • De dierenarts neemt het verhaal af en onderzoekt het dier. Een vlooienprobleem wordt vermoed als:
  • De klachten optreden in de zomer of het tussenseizoen
  • De hond minstens 1 jaar oud is
  • Het kunnen aantonen van vlooien of vlooienfaeces met behulp van een vlooienkammetje is een sterke aanwijzing, maar afwezigheid van tekenen van vlooien op de hond betekent niet dat vlooienallergie uitgesloten is. Op huisdieren uit hetzelfde huis kunnen wel vaak vlooien worden teruggevonden
  • Sterke jeuk
  • Aanwezigheid van huidletsels
 • Indien er een sterk vermoeden is van vlooienallergie, kan alvast worden geprobeerd om tot vlooienbestrijding over te gaan. Indien dit de symptomen verhelpt, had uw hond wellicht inderdaad last van vlooienallergie.

Hoe kan ik dit probleem bij mijn hond verhelpen?

 • Strikte en uitgebreide vlooienbestrijding is de enige manier om een hond van het probleem af te helpen
 • Het is helemaal niet eenvoudig om uw huis vlovrij te krijgen. Voor informatie hierover kunt u hier terecht

Aangezien het aanpakken van vlooien gewoonlijk een werk is van lange adem, kan het nodig zijn om uw hond ondertussen te behandelen met corticosteroïden. Deze producten onderdrukken de immuunrespons, waardoor ook de allergie uitblijft.

Banner Pet Vet Picture
Les page d'Or
Vind een dierenarts in de buurt

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipisicing elit,sed do eiusmod tempor
incididunt ut labore et dolore