My MSD
Animal Health

Follow us:
Share:

Parasieten - Vlooien

Like onze Facebook-pagina Brave en Hector voor tips om uw viervoeters gezond te houden!

Wat zijn vlooien precies?

Vlooien zijn kleine, parasitaire insecten die doorheen de evolutie hun vleugels zijn kwijtgeraakt. Volwassen vlooien voeden zich met het bloed van hun gastheer. Vlooien zijn de meest frequent voorkomende uitwendige parasieten van zowel de hond als de kat. Er zijn veel verschillende soorten, maar de soorten die bij ons het vaakst worden gezien zijn de kattenvlo (komt voor bij de hond, kat en andere diersoorten), gevolgd door de hondenvlo (komt vooral voor bij de hond, maar soms ook bij andere zoogdieren). Ook de mens kan door vlooien gebeten worden. Dit zorgt voor jeuk en de beten zien eruit als rode puntjes of bultjes.

Vlooien veroorzaken jeuk, kunnen met hun speeksel een allergische reactie uitlokken (zie vlooienallergie) en de hondenvlo vormt een schakel in de levenscyclus van de hondenlintworm. Honden die last hebben van vlooien hebben dus ook een grote kans om met deze lintworm te zijn besmet.

Als uw hond last heeft van vlooien, is het essentieel om niet alleen de hond zelf te behandelen, maar ook de omgeving vlovrij te krijgen. Eens het probleem is opgelost, kunnen vlooien worden voorkomen door het preventief toedienen van een middel tegen vlooien en teken. Daarnaast kunnen enkele maatregelen worden genomen, zoals regelmatig wassen van het materiaal in de slaapplaatsen van de hond.

Pup met jeukFiguur 1: Pup met jeuk

Wat is het probleem met vlooien?

Vlooien zorgen bij uw huisdieren in eerste instantie voor last door de jeuk. Ze kunnen door het krabben en bijten hun vacht beschadigen en haar verliezen, en in erge gevallen kunnen ze bloedarmoede krijgen door de vele bloedmaaltijden die de vlooien nemen.

Het speeksel van de vlo kan een allergische reactie teweegbrengen op de huid (zie vlooienallergie). Indien een hond allergisch is voor vlooien, kan zelfs één vlooienbeet problemen geven.

Vlooien kunnen zorgen voor de overdracht van bepaalde parasieten, zoals de hondenlintworm.

Hoe kom ik te weten of mijn hond vlooien heeft?

De beste manier om te weten te komen of uw hond al dan niet vlooien heeft, is om te proberen vlooien op de hond terug te vinden. Dit kan met behulp van een vlooienkammetje. Daarnaast kunnen de uitwerpselen van de vlooien worden gezien als zwarte puntjes (verteerd bloed). Als deze nat worden gemaakt, vervloeien ze en geven ze een roodbruine kleur af. Bij twijfel kan uw dierenarts u steeds helpen vlooien of uitwerpselen te identificeren. Bij een hond met vlooien kunnen over het algemeen de volgende zaken worden gezien:

Bepaalde gedragingen die een vlooienprobleem kunnen aangeven:
 • Uw hond slaapt onvast, beweegt onrustig in zijn slaapplaats
 • Uw hond bijt en krabt regelmatig in z’n vacht
Daarnaast kunt u ook proberen de vlooien aan te tonen:
 • Volwassen vlooien (roodbruin) blijven voor een groot deel van de tijd op de hond zitten, maar zijn niet altijd even gemakkelijk zichtbaar. In het geval van serieuze infestaties is het mogelijk om vlooien te zien rondspringen in de omgeving.
 • De eieren, larvaire stadia en poppen daarentegen bevinden zich niet op de hond zelf, maar vooral rond de plaatsen waar uw hond rust. Soms kunnen eitjes (witte korreltjes) worden teruggevonden. De immature vlostadia kunnen in de buurt van de rustplaatsen van de hond worden herkend als doorzichtige kleine larfjes (larvae) of plakkerige pupae. Deze zijn echter vaak moeilijk te vinden aangezien ze een voorkeur hebben voor beschutte plaatsen zoals spleten in de grond, in tapijten en onder / tussen het meubilair.
 • Vlooienbeten zien eruit als kleine, harde, rode puntjes op de huid.
 • Vaak is de duidelijkste bevinding de aanwezigheid van vlooienuitwerpselen (zwarte bloedpuntjes) in de vacht van de nek- en staartregio en op de plaatsen waar de hond rust.

Wat doe ik als mijn hond besmet is met vlooien?

Eerst moet u er zeker van zijn dat uw hond wel degelijk vlooien heeft. Jeuk is bij honden een complex probleem waaraan vele oorzaken aan de grondslag kunnen liggen. De meest voor de hand liggende symptomen van een vlooienprobleem zijn:

 • De aanwezigheid van vlooien op de hond (vlooienkammetje)
 • Vlooienbeten: jeukende, rode vlekjes met een puntje binnenin, vaak gegroepeerd
 • Vlooienfeces: zwarte stipjes, vaak ter hoogte van de staartbasis, de slaapplaatsen van de hond en op tapijten

Om een vlooienprobleem op te lossen moeten zowel de hond als de omgeving grondig worden aangepakt. De volwassen vlooien die aanwezig zijn op uw hond zijn immers slechts het topje van de ijsberg. Voor elke volwassen vlo zijn er heel wat eitjes en larvaire stadia aan het ontwikkelen tot volwassen vlo, en er zijn pupa’s die langdurig kunnen overleven in de omgeving en zich tot volwassen vlo kunnen ontpoppen op het juiste moment.

Levenscyclus van de vloFiguur 2: Levenscyclus van de vlo.

Behandeling van het dier:

Het is belangrijk dat alle dieren behandeld worden tegen vlooien. Elk huisdier moet:

 • Grondig gewassen worden
 • Grondig en regelmatig worden gekamd met een vlooienkam om de volwassen vlooien en vlooienuitwerpselen te verwijderen

Ga langs bij uw dierenarts voor een middel tegen vlooien. Er kan gebruik gemaakt worden van pipetten, halsbanden, sprays, of sinds kort ook oraal toe te dienen tabletten. Het middel dat zal gebruikt worden hangt af van:

 • Of er ook katten moeten meebehandeld worden
 • Of uw dieren regelmatig contact hebben met kinderen
 • De leeftijd en gezondheidsstatus van uw dier
 • Of uw hond al andere medicatie / antiparasitaire middelen krijgt
 • Of uw hond drachtig is
Behandeling van de omgeving:
 • Stofzuig grondig en zeer regelmatig voor meerdere weken (gooi achteraf de stofzuigzakken weg), met speciale aandacht voor plaatsen onder de gordijnen, op tapijten, en voor lakens en beddengoed van u en uw hond,
 • Was het beddengoed en de lakens waarin de hond verblijft en eventuele speeltjes uitvoerig. Gebruik na de wasstappen een product dat vlooien doodt en de ontwikkeling van de immature stadia tegengaat,
 • Vergeet niet om alle plaatsen waar de hond komt te behandelen, zoals bijvoorbeeld de auto en de tuin: Schuilplaats en bedding van de hond wassen en in de zon plaatsen; Kort afrijden van het gras, besproeien van het gazon met water tot de ondergrond erg nat is (doden van de immature stadia).
 • Door de temperatuur en luchtvochtigheid in het huis te verhogen kan de levenscyclus van de vlo worden verkort, waardoor de ingestelde behandeling een hoger effect zal hebben.

Deze controlemaatregelen zo lang mogelijk volhouden, het liefst 6 maand lang.

Hoe kan ik vlooien in de toekomst voorkomen?

Het is zeker niet eenvoudig om van vlooien af te raken. Gelukkig zijn er enkele maatregelen die de kans op het ontwikkelen van een vlooienprobleem kunnen verkleinen:

Gebruiken van een vlopreventiemiddel, het hele jaar door:
 • Uw dierenarts kan u raad geven over de verschillende mogelijkheden, zoals shampoos, pipetten om op de huid aan te brengen, halsbanden, sprays en sinds kort ook kauwtabletten.
Bepaalde controlemaatregelen systematisch uitvoeren, zoals:
 • Regelmatig wassen van lakens/beddengoed van de hond,
 • Regelmatig wassen van de hond
 • Contact vermijden van huisdieren met wilde dieren: Niet voeden van wilde dieren in de tuin, katten binnenhouden
Banner Pet Vet Picture
Les page d'Or
Vind een dierenarts in de buurt

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipisicing elit,sed do eiusmod tempor
incididunt ut labore et dolore