My MSD
Animal Health

Follow us:
Share:

Parasieten - Teken

Like onze Facebook-pagina Brave en Hector voor tips om uw viervoeters gezond te houden!

Wat is een teek?

Teken zijn parasieten die behoren tot de klasse van de spinachtigen en die leven op het lichaam van hun gastheer (ectoparasieten). Ze zuigen bloed van zoogdieren, maar ook van vogels, reptielen en amfibieën. De grootte en de kleur varieert naargelang de soort waarmee men te maken heeft.

De meest voorkomende teken in België zijn gekend onder de naam van schapenteek (Ixodes ricinus, soms ook foutief hondenteek genoemd) (zie figuur 1) en Ixodes hexagonus. Daarnaast zijn er nog enkele minder vaak voorkomende teken en als uw hond in warme streken in het buitenland heeft vertoefd, dan bestaat de kans dat die een hondenteek (Rhipicephalus sanguineus) heeft opgelopen.

Teken hier het ganse jaar voor, maar zijn het meest actief in het voorjaar, de zomer of het najaar (afhankelijk van de soort), zolang het maar niet te koud is.

Volwassen vrouwelijke teekFiguur 1: Uitzicht van een volwassen vrouwelijke teek (Ixodes ricinus) na het nemen van een bloedmaaltijd.

Mijn hond heeft een teek. Wat nu?

Het is belangrijk om de teek op de juiste manier te verwijderen. Om te teek correct te verwijderen kan een tekentangetje of een koevoetje (beschikbaar in zowel grote als kleine maat) worden gebruikt.

De teek moet zo dicht mogelijk tegen de huid verwijderd worden (zie figuur 2), waarbij de teek geleidelijk moet worden uitgetrokken door tegelijkertijd rustig te trekken en te draaien. Eens u de teek beet heeft, probeert u zo kort mogelijk te wachten alvorens ze te verwijderen.

Het is belangrijk dat de teek niet geplet of verbrand wordt en dat er geen middel wordt gebruikt om de teek te verdoven (zoals ether) alvorens ze te te hebben verwijderd. Dit zorgt er immers voor dat de teek de eventuele ziekteverwekkers waarmee ze is besmet kan gaan uitbraken in de gastheer.

Na het verwijderen van de teek moet het wondje voorzichtig worden ontsmet.

Teek verwijderenFiguur 2: Verwijderen van een teek bij de hond met behulp van een koevoetje.

Welke ziekteverwekkers kan een teek bevatten?

Een tekenbeet is in de meeste gevallen vrij onschuldig en veroorzaakt niks meer dan een lichte plaatselijke ontsteking, maar sommige tekensoorten kunnen drager zijn van verschillende ziektes.

In België is de ziekte van Lyme de belangrijkste ziekte die door teken kan worden overgedragen. Deze wordt overgedragen door de schapenteek (Ixodes ricinus), wat de meest voorkomende teek is in onze streken. Indien uw hond met u meereist naar warmere streken (of als die daar vandaan komt), dan bestaat de kans dat uw hond daar babesiose,ehrlichiose of een andere ziekte oploopt door een tekenbeet van de hondenteek (Rhipicephalus sanguineus). Daarnaast kunnen teken nog enkele andere ziektes overdragen.

Wanneer moet ik met mijn hond naar de dierenarts?

Als uw hond niet is beschermd, is het hoe dan ook een goed idee om eens bij uw dierenarts langs te gaan. De behandeling tegen teken beschermt uw hond bovendien ook vaak tegen vlooien.

Als u niet het juiste materiaal heeft om de teken te verwijderen of u zich hier niet comfortabel bij voelt. Ook als uw hond abnormale symptomen vertoont gaat u hiermee best naar de dierenarts. We raden u aan om eventuele verwijderde teken bij te houden om deze later nog te kunnen laten analyseren.

In het geval dat de tekenbeet een serieuze ontsteking heeft veroorzaakt of als u denkt dat de teek er al een hele tijd zit. We raden u aan om uw hond tijdens de weken die volgen op de tekenbeet goed in de gaten te houden om zo snel mogelijk tekenen van de ziekte van Lyme te onderkennen. Is dit het geval, dan is het aangewezen om een bloedtest af te nemen om te kijken of de bacterie werd overgedragen. Als die resultaten aanwijzen dat de kiem inderdaad werd overdragen, dan kunnen verdere bloedtesten uitwijzen of uw hond al dan niet aan antibioticumkuur kan gebruiken.

Als uw hond heel wat teken heeft, niet enkel volwassen teken maar ook vele kleintjes, dan bestaat de kans dat uw hond een onderliggend probleem heeft. Teken zullen immers het liefst zwakke dieren infecteren.

Ik ben erin geslaagd de teek te verwijderen. Hoe voorkom ik teken in de toekomst?

Om teken te behandelen en te voorkomen dat deze zich opnieuw op uw hond vastzetten kunnen heel wat zaken worden gebruikt:

  • Het is mogelijk om de hond topicaal te behandelen. Hiervoor zijn verschillende werkzame stoffen beschikbaar (bieden bescherming tegen teken gedurende 2 tot 5 weken),
  • Om besmetting met teken en vlooien te voorkomen, kunnen daarnaast ook antiparasitaire halsbanden worden gebruikt (beschermingsduur afhankelijk van product),
  • Daarnaast zijn sinds kort ook tabletten beschikbaar die na orale opname onmiddellijke bescherming biedt tegen teken en vlooien gedurende 30 dagen tot 12 weken.

Als u een hond heeft die zich vaak begeeft in een bosachtige omgeving, is het aangewezen om te vaccineren tegen de ziekte van Lyme. Dit vaccin kan worden toegediend vanaf de leeftijd van 12 weken en bestaat uit twee injecties met 5 weken interval. Daarna wordt elk jaar eenmalig gevaccineerd.

Banner Pet Vet Picture
Les page d'Or
Vind een dierenarts in de buurt

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipisicing elit,sed do eiusmod tempor
incididunt ut labore et dolore